Ayıplı Mal ve Tüketici Hakları

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ayıplı mal nedir?

Ayıplı mal, tüketiciye teslim edildiğinde, tarafların kararlaştırdığı örnek ya da modele uymayan veya objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımayan, sözleşmeye aykırı olan maldır. Teslim tarihinden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıpların teslim tarihinde mevcut olduğunu kabul edilecektir.

Satın alınan mal ayıplı (kusurlu) olduğu takdirde tüketicinin seçimlik hakları nelerdir?
  • Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme
  • Satılanı kullanmaya devam edip ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme
  • Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarımını isteme
  • İmkan varsa, satılanın ayıpsız bir ürün ile değiştirilmesini isteme haklarıdır.

Tüketici bunlardan birini tercih edecektir. Satıcı tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

Seçimlik hak başvurusu nereye yapılmalıdır?

Ücretsiz onarma veya malın değiştirilmesi üreticiden veya ithalatçıdan istenebilir. Bu hakların yerine getirilmesi noktasında satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Örneğin, tüketicinin T marketten aldığı A marka telefonu şarj olmamamaktadır. Tüketici, ayıplı olan telefonun yenisi ile değiştirilmesini satıcı T marketinden isteyebilir. Aynı zamanda ithalatçı K Türkiye Distribütörü ve üretici A şirketinden de isteyebilir. 30 günlük süre içinde ürün değişimi yapılmalıdır.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde cayma hakkı nedir? Kullanma süresi nedir?

Cayma hakkı, tüketicinin yapılan bir sözleşmeden herhangi bir gerekçe göstermeksizin cezai şart ödemeksizin caymasıdır. Cayma hakkı, teslimat tarihinden itibaren 14 gün içinde kullanılmalıdır. Bu süre içinde alıcının ürünü iade etmek istediğini satıcıya bildirmesi gerekmektedir. Satıcı talebi aldıktan sonra en geç 10 gün içinde ürün bedelini iade eder. İade kargo ücretini alıcıya hiçbir masraf yükletmeksizin ödemekle yükümlüdür.

Ayıplı (kusurlu) malın iadesinde belirli bir süre var mıdır? İkinci el satışlarda bu süre ne kadardır?

Ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren 5 yıldır.

İkinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu 1 yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren 3 yıldan az olamaz. Ayıp, ağır kusurlu ya da hileyle gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.

Satıcı ayıplı maldan doğan sorumluluklarını yerine getirmezse ne yapılması gerekir?

Satıcının ayıplı maldan doğan sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde tüketici seçimlik haklarını kullanmak amacı ile malın maddi değerine göre İlçe Tüketici Hakem Heyeti, İl Tüketici Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemesi‘ne başvurabilecektir. Tüketici Mahkemeleri ve Tüketici Hakem Heyetleri güncel maddi başvuru sınırları her yıl Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır.

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Eren GENÇ ve Av. Halil ÖZBEKLİ’ye aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir. Diğer makalelerimize makaleler bölümünden ulaşabilirsiniz.

Soru ve Yorumlar İçin

Hukuki sorunlara dair her türlü görüş, yorum ve sorularınızı iletişim bölümünden ve mail bölümünden yazabilirsiniz.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir