Karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak kurulan evlilik birliği zamanla devam ettirilemez hale gelebilir. Bunun sonucunda taraflar anlaşarak medeni bir biçimde evlilik birliğini bitirme kararı alabilir. Bu dava ile boşanmanın maddi ve manevi sonuçları tarafların özgür iradesine göre belirlenmektedir. Boşanma sürecinin yaratacağı mağduriyetler olabildiğince ortadan kaldırılmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasının şartları nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davasının şartları Türk Medeni Kanunu madde 136’da düzenlenmiştir.
1) Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması
Evliliğin bir yıldan az sürmesi halinde tarafların anlaşmalı olarak boşanması mümkün değildir. Ancak bu durumda da taraflardan her biri medeni kanunda yer alan diğer boşanma sebeplerine dayanarak boşanma davası açabilecektir.
2) Eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi
Genel olarak taraflarca imzalanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında bu şart yerine getirilmektedir.
3) Tarafların bizzat duruşmaya katılarak mahkeme huzurunda boşanma iradelerini teyit etmesi
Taraflar boşanma davası sürecinde kendilerini avukat ile temsil ettirseler dahi ilk duruşmaya bizzat katılmaları gerekmektedir. Bu sayede taraflarca üzerinde anlaşılan hususlarda özgür irade ile karar verilip verilmediği hakim tarafından denetlenebilmektedir.
4) Hakimin boşanmanın sonuçlarını içeren protokolü uygun bulması
Ayrıca hakim, tarafların veya çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak protokolde gerekli gördüğü yerlerde değişiklik yapabilecektir.
Anlaşmalı boşanma protokolü nedir?
Kısaca anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların boşanma ve sonuçları hakkında ortaya koydukları iradelerinin yazılı hale getirildiği bir anlaşmadır.
Boşanma protokolünde ele alınacak başlıca konular ise şunlardır;
- Boşanmaya ilişkin tarafların irade beyanı
- Çocukların velayeti ve kişisel ilişkinin ne şekilde kurulacağı
- Çocukların eğitim ve özel sigorta gibi sosyal durumuna ilişkin kalemler
- Nafaka
- Evlilik birliğindeki taşınır ve taşınmaz malların paylaşımı
- Maddi ve manevi tazminat
- Yargılama gideri ve vekalet ücreti
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarının aksine çok kısa sürelerde sonuçlanmaktadır. Dava, açılmasını takip eden gün sonuçlanabileceği gibi mahkemelerin iş yoğunluğuna göre yaklaşık bir ay içinde de sonuçlanabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası nerede açılır?
Görevli ve yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yerdeki aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatı ile yargılama yapmaktadır.
Sonuç olarak, mahkemece mevcut şartların bir arada bulunması halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilerek başka bir inceleme yapılmaksızın tarafların boşanmalarına karar verilecektir. Boşanma protokolünün şartları taraflar için bağlayıcı olduğundan ve ileride değiştirilmesi mümkün olmadığından sürecin yönetilmesi ve takibinde hukuki destek alınması olası mağduriyetlerin önüne geçecektir.
UYARI
Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Eren GENÇ ve Av. Halil ÖZBEKLİ’ye aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir. Diğer makalelerimize makaleler bölümünden ulaşabilirsiniz.
Soru ve Yorumlar İçin
Hukuki sorunlara dair her türlü görüş, yorum ve sorularınızı iletişim bölümünden ve mail bölümünden yazabilirsiniz.