Valilik veya Kaymakamlık Tahliye Yetkisi: Taşınmazın Tahliyesi

3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun gereği Valilik veya Kaymakamlık tahliye yetkisi kapsamında, sahibinin izni dışında taşınmazı kullanan, işgal eden veya üzerinde değişiklik yapan kişilere karşı idari makamlardan tecavüzün önlenmesi ve tahliye talep edilebilir. Bu durum, özellikle kira sözleşmesi sona ermesine rağmen kiralanan yerin boşaltılmadığı durumlarda gündeme gelir. Kira sözleşmesinin sona erdiğini gösteren belgeler (örneğin anahtar teslim tutanağı) ile idareye başvurulması mümkündür.

Başvuru Makamları

Taşınmaza yönelik tecavüzün önlenmesi talebi, taşınmazın bulunduğu yere göre yapılacaktır:

  • Merkez ilçe sınırları içindeyse: Valiliğe
  • Diğer ilçelerde ise: Kaymakamlığa

Başvuru dilekçesinde, başvuranın taşınmazın zilyedi olduğunu, işgalin haksız ve izinsiz olduğunu ispatlaması gerekir.

Tahliyeye Konu Taşınmazlar

Aşağıda belirtilen taşınmazlarda haksız işgal söz konusu olduğunda idareden tecavüzün önlenmesi talep edilebilecektir:

  • Gerçek veya tüzel kişilerin zilyetliğindeki taşınmazlar
  • Kamu İdareleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları tarafından idare edilen taşınmazlar
  • Devlete ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki sahipsiz yerler
  • Kamu yararına olan taşınmazlar

Başvuru Koşulları ve Süresi

Zilyet, taşınmaz mala yapılan tecavüzün önlenmesi için valilik veya kaymakamlığa başvurma yetkisine sahiptir. Zilyet birden fazlaysa, içlerinden birinin başvurması yeterlidir.

Haksız işgale uğrayanların, bu durumu öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Ancak, tecavüzün oluşmasından itibaren bir yıl geçtikten sonra başvuru yapılamaz.

Başvurunun Değerlendirilmesi

Karar yetkisi bulunan kişiler veya görevlendirilen memurlar, yerinde soruşturma yapar. Yetkili memur, tarafların şahitlerini dinler. Muhtar, ihtiyar heyeti veya kamu kurumu yetkilileri gibi tarafsız kişilerden bilgi alabilir. Soruşturma en geç 15 gün içinde sonuçlanır. İdari başvuru sonucunda verilen kararın hukuka aykırı olduğu düşünülüyorsa, idari yargıya başvurma hakkı bulunmaktadır.

Tahliye Kararının Uygulanması

İdari makam, taşınmaz zilyetliğine tecavüzün önlenmesine karar verir ve infaz memuru görevlendirir. İnfaz memuru, dosyanın kendisine tesliminden itibaren 5 gün içinde taşınmaza giderek, zilyede teslim eder.

Eğer tahliye edilen kişi aynı taşınmazı yeniden haksız şekilde işgal ederse, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Son olarak, taşınmazla ilgili devam eden bir dava veya ihtiyati tedbir kararı varsa, idari yoldan yapılan başvuru değerlendirilmeyecektir.

Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Eren GENÇ ve Av. Halil ÖZBEKLİ’ye aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir. Diğer makalelerimize makaleler bölümünden ulaşabilirsiniz.

Soru ve Yorumlar İçin

Hukuki sorunlara dair her türlü görüş, yorum ve sorularınızı iletişim bölümünden ve mail bölümünden yazabilirsiniz.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir